TPMS (Tyre Pressure Monitoring Systems)


Vanaf 1 november 2014 is er een nieuwe Europese regelgeving van kracht die bandenspanningscontrolesystemen verplicht stelt voor alle nieuw geregistreerde auto's. Deze verplichting was er al voor nieuwe automodellen die vanaf november 2012 op de markt werden gebracht.

Wat is TPMS?

TPMS (Tyre Pressure Monitoring Systems) is de vaak gebruikte Engelse term voor bandenspanningscontrole systemen.  Het zijn slimme elektronische systemen die de bandenspanning in de gaten houden en een signaal aan de bestuurder afgeven zodra er iets mis is. Autofabrikanten kunnen gebruik maken van 2 verschillende systemen: Het directe systeem (dat werkt via een druksensor in het wiel) en het indirecte systeem (dat werkt via de ABS sensor van het voertuig).


TPMS vervult drie functies:

* Het verhoogt de rijvaardigheid

* Het voorkomt een hoger brandstofverbruik, veroorzaakt door een verkeerde bandenspanning

* Het voorkomt onnodige bandenslijtage, veroorzaakt door een verkeerde bandenspanning.


Aan welke wettelijke eisen moet TPMS voldoen?

Sinds eind 2012 moeten alle personenwagens en lichte bedrijfswagens met een nieuwe typegoedkeuring verplicht zijn uitgerust met TPMS

Vanaf 1 november 2014 dient elke nieuw verkochte auto door de fabrikant te zijn voorzien van een TPMS systeem. Toegestaan zijn zowel directe als indirecte systemen, zolang deze voldoen aan de eisen en voorwaarden van de Europese richtlijn ECE-R64. Deze richtlijn beschrijft de functionaliteit van het TPMS systeem, het maakt daarbij niet uit of er gebruik wordt gemaakt van een originele sensor of een aftermarket sensor. TPMS maakt onderdeel uit van de typegoedkeuring van de auto en is daarmee een verplicht onderdeel van de auto. Als bestuurder dient u daar rekening mee te houden bij de aanschaf van andere wielen.

Per mei 2018 is TPMS onderdeel van de nieuwe APK eisen. Van nieuwe auto’s die vanaf 1 januari 2018 zijn geleverd, is een defect TPMS systeem een afkeurpunt. Bij auto’s die tot 31 december 2017 nieuw verkocht zijn en waarvan het TPMS systeem defect is, krijgen van de APK keurmeester een reparatieadvies.


Waar moet u op letten als u nieuwe wielen koopt?

Als uw auto is voorzien van een TPMS systeem dan dient als eerste te worden vastgesteld of het om een direct systeem gaat (met sensoren) of om een indirect systeem (zonder sensoren). Bij een indirect systeem hoeft u bij de aanschaf van nieuwe wielen niet speciaal rekening te houden met TPMS.

Bij een direct TPMS systeem is het wel noodzaak om over TPMS na te denken bij de aanschaf van wielen. Er zullen immers sensoren in de wielen geplaatst moeten worden en dit is niet altijd bij alle wielen mogelijk (wél bij alle wielen van ALCAR!). Raadpleeg daarom altijd of het door u gewenste wiel geschikt is voor TPMS sensoren.

Autobedrijf Ista kan u vertellen welke sensoren er in de velg passen, maar ook welke sensoren geschikt zijn voor uw type auto. Daarnaast beschikken wij over speciaal gereedschap en programmeer apparatuur voor TPMS. 

Link wielenwebshop 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram